De Tijd

Met grof geweld raasde er een storm over Amsterdam dit voorjaar. De stammen van alle 150 jaar oude bomen op het Oudekerksplein waren plotseling zo weerloos als luciferhoutjes in nerveuze handen. Moeder natuur leek furieus een punt te willen maken.

Die storm lijkt achteraf gezien een voorbode van de huidige die door de buurt waait. Vanuit de Stopera werd hij over Amsterdam geblazen en kreeg als naam ‘De toekomst van de Wallen’ mee. De media smullen en het stadhuis siddert van opwinding.  Het lijkt ‘t toetje te worden van Project 1012. Orkaankracht wordt ingezet om de buurt, die ooit de laatste vrijplaats van Amsterdam was, op te kunnen nemen in de rest van de gegentrificeerde stad. Met louter Brave Burgers en waar eerlozen en uitschot netjes worden weggewerkt in niet vanaf de straat en voor het goede volk zichtbare plekken. Prostitutie was er altijd al op de Wallen, net als de kerk, de dakloze, de middenstand en de nette burger die zowel koketteert met zijn woonbuurt als er steen en been over klaagt. De tijd verstrijkt. Bomen groeien en vallen om, mensen ontwikkelen zich en hun moraal is zo veranderlijk als het weer. Visies evolueren en de omgeving evolueert mee, niet goedschiks dan maar kwaadschiks; soms door moeder natuur, meestal door het gemeenteapparaat.

Er is eigenlijk maar één antwoord op de vraag: ‘Zijn de Wallen nog wel van deze tijd?’  En die is: ‘De Wallen zíjn de tijd! De veranderingen laten je exact zien hoe laat het is.’

Reacties Gesloten